Gyakran ismételt kérdések

Mennyire megbízható a molekuláris szexálás?

A molekuláris ivarmeghatározás olyan genetikai szakaszok vizsgálatán alapul, amelyek a hímekben és a nőstényekben különböznek. Madarak esetében ilyan szakaszok az ivari kromoszómákon találhatók. Jelenleg hat markert használunk, ezek a futómadarakat kivéve a legtöbb madárfajban megbízhatóan működnek. Természetesen lehetnek kivételek, néha az egyes markerek eltérően működhetnek bizonyos fajokban, ezért legalább három marker együttes vizsgálata alapján döntünk. Korábban nem vizsgált fajoknál lehetőség szerint biztos ivarú hím és tojó kontroll egyedek bevonásával optimalizáljuk a markereinket. Ha egy adott fajban már ismerjük az egyes markerek működését, akkor közel 100%-os biztonsággal meg tudjuk határozni az ivart.

Milyen madárfajokat tudunk szexálni?

A legtöbb kedvtelésből tartott madárfaj (papagájok, énekesmadarak, galambok, baromfik, vágómadarak) esetén módszereink biztonsággal használhatók, de ez igaz az állatkertekben látható egzotikus madarak legtöbbjére is.

A "Palaeognathae" futómadarakban (strucc, nandu, kazuár, emu, tinamu, kivi) a molekuláris szexálás bonyolultabb eljárást igényel, jelen pillanatban ezeket a fajokat nem tudjuk szexálni. Az elmúlt években több, mint 5000 egyedet szexáltunk, ezek közel 300 fajba tartoznak.

Itt böngészhető az eddig vizsgált fajok listája.

Milyen mintákkal foglalkozik a labor?

A laboratóriumban tollakból és vérmintákból tudunk DNS-t izolálni. A vérben és a fejlődő (tokos) tollakban rengeteg sejt és rengeteg DNS van, de a felnőtt madarak kifejlett tollainak csévéiben (az úgynevezett felső köldökben) is. Ez lényegében egy, a tollfejlődés után visszahúzódó vérér maradványa. Így a vizsgálatra a kifejlett madarak kitépett vagy kivedlett tolla is megfelel, és a tollcsévében lévő DNS sokáig eláll.

A fiókák tokos, vérrel teli tollában lévő DNS viszont szobahőmérsékleten gyorsan lebomlik, az ilyen minták sokszor már használhatatlanok a postai kézbesítés után. Ezért fiatal fiókáknál inkább a vérvétel ajánlott.

A vérmintékat itatós papírra vagy tiszta fülpiszkálóra cseppentve és megszárítva érdemes beküldeni.

Mindkét mintatípus esetén, de a vérmintáknál különösen fontos, hogy a teljesen szárazak legyenek mielőtt a tasakokba kerülnek.

Mennyi idő alatt van kész a vizsgálat?

Ivarmeghatározás esetén a minták a beérkezést követő maximum 15 munkanapon belül elkészülnek. Postai úton küldött minták esetén a feladás és a beérkezés között akár 4-5 nap is eltelhet. Kérjük, hogy vegyék figyelembe, hogy a hosszú kiszállítási idejű mintákra is a fenti, beérkezéstől számított feldolgozási határidő vonatkozik.

A faji vagy egyedi azonosítás, illetve rokonságvizsgálat előkészítése és elvégzése bonyolultabb folyamat, ezért ilyen vizsgálatok esetén a vállalt határidő jellemzően hosszabb, és egyedileg változik.

Hogyan lehet madárból vért venni?

Vérvételre a madarak szárnyvénáját javasoljuk, ahol egy pontszerű szúrás után a távozó egy-két csepp vér tökéletesen elegendő az ivar meghatározására. A vért szűrőpapírra vagy tiszta fülpiszkálóra cseppentve, megszárítva érdemes beküldeni.

Több egyed esetén nagyon fontos, hogy minden madárnál külön tűt használjunk, a minták keveredését elkerülendő.

Mi történik, ha nem sikerül a vizsgálat?

A minta minőségétől függően előfordulhat, hogy nem sikerül a vizsgálat. Ilyenkor értesítjük a tulajdonost, és új mintát kérünk.

Előfordulhat-e, hogy egy általunk korábban kiállított bizonyítvány nem valós adatokat tartalmaz?

Fontos megjegyezni, hogy az AQUILABOR csak a beküldött szövetminta ivaráról tud nyilatkozni. Mivel nincs jelen a mintavételnél, ezért nem is tud felelősséget vállalni azért, ha a beküldött minta nem az adott azonosítóval ellátott madárból származik. Ez lehetőséget ad az esetleges visszeéléskre. Ha aggályai vannak a bizonyítvány, vagy az azon szereplő adatok megbízhatóságával kapcsolatban, kérjük lépjen velünk kapcsolatba.